Testovací režim Mohou se vyskytnout chyby.
sýkora koňadra

Profil ptáka

sýkora koňadra

Parus major

Žije v Česku trvale

Foto: Pavel Daněk

Hlavní hlas

CC0

luckilucki

Zdroj nahrávky Licence

Čím se živí

V hnízdním období se živí především hmyzem, jeho larvami, pavouky a dalšími bezobratlými. Na podzim a v zimě v potravě převažují semena bohatá na tuky, bobule a lojové směsi.

Další informace

Naše největší a nejhojnější sýkora. Typická je lesklou černou čepičkou, bílými lícemi a žlutým břichem s podélným černým pruhem, který je u samců širší než u samic. Běžně obývá listnaté a smíšené lesy, parky, zahrady i městskou zeleň. Hnízdí především v přirozených dutinách stromů a ve vyvěšovaných ptačích budkách.

Další hlas, fotografii nebo seznam přidáte po přihlášení.

Nahlásit chybu

Napište, co je špatně, a přidejte zdroj, podle kterého to ověřit.

Hlášení odešlete po přihlášení.