Profil ptáka
datel černý
Dryocopus martius
Žije v Česku trvale
Foto: Pavel Daněk
Hlavní hlas
CC BYsinaves
Vlastní nahrávka
Vlastní nahrávkaAutor: Pavel Daněk
Čím se živí
Živí se především dřevokaznými mravenci a jejich larvami i kuklami, dále larvami brouků a dalším bezobratlým hmyzem. Potravu dobývá tesáním do suchého či trouchnivějícího dřeva a mravenišť.
Další informace
Je to největší evropský šplhavec, vyznačující se celočerným peřím a světle zbarvenýma očima. Samec má celistvě červené temeno hlavy, zatímco samice má červenou pouze skvrnu v týle. Obývá starší jehličnaté, listnaté i smíšené lesy s dostatkem vzrostlých stromů a mrtvého dřeva. Vytesává hluboké hnízdní dutiny s typickým oválným vletovým otvorem.